Alerji

Günlük yaşamda da yaygın olarak kullandığımız ve insanlar ile iletişimde olumsuzluk içeren düşüncelerimizi ifade etmek için kullandığımız “alerji” terimi,  aslında bağışıklık sistemimizin yabancı maddelere karşı sıra dışı tepkisini tarif etmektedir. Sürekli maruz kaldığımız polenlere, ev tozları ya da yiyeceklere karşı bağışıklık sistemimiz tarafından farklı yanıtların verilmesiyle ortaya çıkan ve çok çeşitli hastalıklara neden olan alerji ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz:

Alerji

Alerji ve neden olduğu hastalıklar günümüzde en sık görülen sorunlarının başında gelmektedir. Alerjiyi bağışıklık sistemimizin yabancı maddelere karşı verdiği anormal yani sıra dışı yanıt olarak tanımlayabiliriz. Devamı için tıklayın.

alerjenler

Alerjenler

Alerjik reaksiyon başlatabilen maddeleri alerjen olarak tanımlıyoruz. Polenler, ev tozu akarları, arı venomu, küf mantarları, evcil hayvanlar, ilaçlar ve besinler alerjen özelliğine sahiptir. Alerjenler solunum yolu, deri, ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla vücudumuza girerek vücudumuzda sıra dışı tepkimelere neden olabilir.  Bu tepkimeler sonucunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Alerjenler ile ilgili yazı için tıklayın.

Alerji Nasıl Gelişir?

Alerjik hastalıklar ile tanışmamızın tarihine bakıldığında bazı ip uçlarını görebiliriz. Yarım asırdan yani 1900’lü yılların ortasından bu yana alerji  ile ilgili tanımlamaların daha sık yapılmaya başlandığını görüyoruz. Yaşam koşullarımızdaki önemli değişiklikler en önemli nedenlerin başında yer aldığını söyleyebiliriz. Nasıl gelişiyor bu alerji sorusu ile ilgili bilgi  için tıklayın.

Alerjik Hastalıklarda Tanı

Alerjik hastalıklar neredeyse toplumun dörtte birini etkilemektedir. Bir çoğumuzun kendisinde ya da çevresinde alerjik hastalıklardan biri ile sorun yaşayanlar bulunmaktadır. Alerjik hastalıklarda tanısal işlemler bilimsel yöntemlere uygun şekilde yapılmalıdır. Tanısal işlemlerin risk içerebileceğini de hatırlatmak gerekiyor. Alerjik hastalıklarda tanısal yöntemler için tıklayın.