BESİN ALERJİLİ OLMAK ve YAŞAMSAL SORUNLAR

Yaşamak için ihtiyacımız olan ve sürekli tükettiğimiz besinlerin bazı kişilerde alerjiye neden olduğunu ve ne kadar ciddi sorunlara yol açtığını biliyor muyuz? Besin alerjileri ve yol açtığı anafilaksi bazı ülkelerde artık halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir.

Hepimizin farkında olduğu üzere alerji ve alerjik hastalıklar yarım asırdan beri sürekli gündemimizde. Besin alerjileri daha az oranda görülse de diğer alerjik hastalıklardan birçok açıdan farklılıklar göstermektedir.

Besin alerjilerin neden olduğu sorunlar yaşamı tehdit edebiliyor.

“Alerjiyi önleyemesek bile, onu kontrol edebiliriz. Şimdilik!”

 Besin alerjileri daha çok hayatın ilk yıllarında başlıyor. Görülme oranı tüm dünyada ve ne yazık ki ülkemizde de giderek artıyor. Bazı besinlere bağlı gelişen alerjiler zamanla geçerken, yaşam boyu da devam etmektedir. Besin alerjileri kimi zaman hafif bulgular ile seyredebilir. Ancak esas endişeye yol açan durum ise anafilaksi gelişimidir. Anafilaksi ani gelişen ve yaşamı tehdit edebilen ciddi bir reaksiyondur. En önemli nedenlerin başında da besin alerjileri yer alıyor. İşte bu nedenle besin alerjileri tüm dünyada üzerinde durulması gereken bir sorun olarak kabul ediliyor.

Farkında olmadan yani kazara tüketilen besinler risk oluşturuyor.

            Besin alerjisi ve buna bağlı olarak anafilaksi geçirenlerin mutlak surette alerjik olduğu gıdalardan kaçınması gerekmektedir. Ancak günümüzde tükettiğimiz gıdaların çoğunu paketlenmiş ticari ürünler oluşturmaktadır. Her ne kadar ürün etiketleri içerikleri yazsa da tüketirken her zaman çok dikkatli olunmalıdır. Yine dışarıda hazırlanan yiyecekler de ayrı bir risk oluşturmaktadır. Mutfak personeli, servis sağlayıcılar besin alerjileri ve korunma yöntemleri açısından bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Besin alerjilerinin kontrolüne toplum olarak katkı sunmamız gerekiyor.

Diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi besin alerjilerinin yönetiminde de korunma en önemli basamaktır. Evde, işyerinde, okulda yiyecek sunan mekânlarda daha doğrusu sosyal yaşamın her alanında besin alerjileri açısından gerekli önlemler ve düzenlemeler yapılmalıdır. Çünkü sosyal yaşam besin alerjisi olanlar için riskler içeriyor. Bireysel ya da aile tarafından alınan önlemlerin yanında yaşantımızda yer alan diğer alanlarda da aynı hassasiyetin gösterilmesi ile sorunun çözümüne yardımcı olunabilir. Bu düzenlemelerin onların aynı zamanda yasal hakları olduğunu unutmayalım!

Besin alerjisi ve yol açtığı olumsuz durumlar aynı zamanda yakın çevresini de etkilemektedir. Ebeveynler. Besin alerjilerini yönetmeye çalışırken yaşadığı sorunlar konunun önemini vurgulaması açısından dikkat çekicidir.

Ailelerin ve çocukların yaşadığı sorunlara gelince…

Unutmayalım sorunlar paylaştıkça azalır!

Sağlıcakla…

Prof. Dr. Can N KOCABAŞ

Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Uzmanı