Prof. Dr. Can Naci Kocabaş
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Uzmanı olan Prof. Dr. Can N KOCABAŞ, halen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Bilim Dalı Başkanlığı görevi yanında Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği II. Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Alerji Postası
Alerji ve alerjik hastalıklar ile ilgili bilgilerimiz ve yaşanılan sorunlar sürekli değişmektedir. Alerji Postası aracılığı ile güncel gelişmeler ve sıkça yaşanan sorunlara yönelik yazılarımızı sizlerle paylaşacağız.
İNEK SÜTÜ ALERJİSİ -I
Alerji ve Alerjik HastalıklarDünyanın en güzel şeyidir bebek sahibi olmak. Anne olmak. Aileye yeni katılan yeni bireyle beraber bazı sorunlarla da karşılaşabiliriz. Gaz sancısı, huzursuzluk ya da vücutta meydana gelen kızarıklıklar hemen akla alerji daha doğrusu inek sütü alerjisini getirmektedir. Haklı bir endişe elbette. İnek sütü alerjisi en sık görülen besin alerjisidir. İnek sütü alerjisi ile bilgi sahibi olunması endişelerin azalmasına ve daha doğru yaklaşımların uygulanmasına yardımcı olacaktır.
Devamını OkuBESİN ALERJİSİ DOSTU RESTORANLAR
Alerjik Hastalıklardan KorunmaBESİN ALERJİLERİ VE ANAFİLAKSİ
ANAFİLAKSİ gibi ciddi reaksiyonların en önemli nedeninin BESİN ALERJİLERİNE bağlı olduğunu biliyoruz. Besinlere karşı alerjisi olanlar gerekli önlemleri alıyorlar. Alerjenlerden kaçınma, adrenalin oto-enjektör taşıma, gizli alerjenlere maruz kalmamak için market alışverişlerinde etiket okuma vs. Tüm bu önlemleri ANAFİLAKSİ gelişiminden korunmak amacıyla yapıyoruz.
Oysa ANAFİLAKSİ gibi besin alerjilerine bağlı gelişen reaksiyonların büyük çoğunluğu dış ortamlarda meydana geliyor. Dolayısıyla sosyal yaşamın içerisinde yer alan işletmelerde gerekli önlemler ve uygun düzenlemeler de yapılmalıdır. Örneğin günlük yaşamda besin alerjisi olanlar da dışarıya yani restorana, kafelere ya da benzer yerlere yemeğe gidiyorlar. Besin alerjisinin yönetimi artık o işletmede. Güven duymalıyız ya da bu hissi vermeleri gerekiyor.
Devamını OkuCOVİD-19 SALGINI SÜRECİNDA SINAVLAR ve ALERJİK HASTALIKLARIN YÖNETİMİ
Alerji ve Alerjik Hastalıklar, GenelDevamını Oku
COVID-19 SÜRECİNDE ASTIM YÖNETİMİ VE RİSKLER
Alerji ve Alerjik Hastalıklar, Alerjik Hastalıklardan KorunmaDevamını Oku
ARI SOKMALARI HER ZAMAN ALERJİYE NEDEN OLUR MU? Arıları Suçlamayın, Önleminizi Alın
Alerji ve Alerjik Hastalıklar, GenelDevamını Oku
ATOPİK DERMATİT VE NEMLENDİRİCİLER
Alerji ve Alerjik Hastalıklar, Alerjik Hastalıklardan KorunmaAtopik dermatit hakkında Prof. Dr. Gürsoy DOĞAN ile kısa bir söyleşi.
Devamını OkuPOLEN ALERJİSİ ve COVID-19
Alerjik Hastalıklardan Korunma, GenelPolen mevsimi alerjik hastalığı olanlar da COVID-19 için risk oluşturabilir mi?
Devamını OkuALERJİK RİNİT ve COVID-19
GenelBenzeşen ve benzeşmeyen yönleriyle
Devamını OkuSIK HASTALANAN ÇOCUKLAR
GenelÇocuklarımız ve Bağışıklık Sistemi
Çocuklarımızın kreşlere ve okullara başladığı bu dönemlerde ailelerin yaşadığı en büyük endişelerden biridir çocuklarının sık hastalık geçirmesi. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere çocukluk dönemine ait enfeksiyonlar bu süreçte görülmeye başlar. Bazı çocukların sosyal yaşamın içinde yer alması ile sık hastalanması haklı olarak ailelerde endişe uyandırmaktadır. Hastane başvurularında hekimlerden bu sorunun yanıtını almaya çalışırlar.
Acaba çocuğumun bağışıklık sisteminde bir sorun mu var?
Ne zaman şüphelenelim?
Devamını OkuDENİZ ANALARI ve ALERJİLER
GenelYaz tatili ve deniz. Her şey çok güzel. Tüm yıl özlemle beklediğimiz tatilde hiç beklemediğimiz deniz canlılarına bağlı bazı sorunlarla da karşılaşabiliriz. Deniz anası (jellyfish). Denizde yüzüyorken ya da dalıyor iken deniz anaları ile temas edebilirsiniz. Temas sırasında deniz anası dokunaçları üzerinde milyonlarca bulunan mikroskobik dikenli iğnelerinin size batmasıyla zehrini zerk eder. Devamını Oku